LinkedIn tips


Hét zakelijke sociale netwerk op internet is LinkedIn. Via LinkedIn kan iedereen zichzelf profileren. Daarnaast is het ook mogelijk om je bedrijf goed op de kaart te zetten. Genoeg redenen voor een aantal handige LinkedIn tips.

Tip 1: Als je niet aanwezig bent op LinkedIn, dan besta je niet!

Of je nu werkt voor bedrijven of particulieren: grote kans dat mensen je opzoeken op LinkedIn. Sterker nog: als je niet aanwezig bent op LinkedIn, dan besta je voor veel mensen niet, of ze denken dat er iets met je aan de hand is. Maak daarom minimaal een LinkedIn-profiel aan en vertel wie je bent en waar jouw toegevoegde waarde ligt.

Tip 2: Zorg voor een compleet en relevant profiel

Zorg dat je LinkedIn-profiel zo compleet mogelijk is en dat je minimaal de meest relevante opleidingen en werkzaamheden terug laat komen. Zorg ook dat je contactgegevens duidelijke staan vermeld als je wilt dat mensen direct contact met je op mogen nemen.

LinkedIn profiel
Zorg dat je LinkedIn profiel zo compleet mogelijk is

Tip 3: Connect met je zakelijke relaties

Grote kans dat je zakelijke relaties ook een LinkedIn-profiel hebben. Zoek deze mensen op en voeg ze toe aan jouw netwerk. Als de andere persoon jouw verzoek accepteert ziet deze automatisch alle mutaties die jij doorvoert. Omgekeerd zie jij alle mutaties die je relatie in LinkedIn maakt. Hierdoor blijf je op de hoogte en blijf je zelf ook onder de aandacht.

Tip 4: Voeg een persoonlijke boodschap toe aan je connect-verzoek

Als je iemand aan je netwerk toevoegt kan je een boodschap toevoegen. LinkedIn plaatst automatisch een standaard tekst. Vervang deze tekst door een persoonlijke boodschap. Hierdoor komt het vriendelijker over en is de kans groter dat mensen je verzoek accepteren. Personen kan je zoeken via de zoekbox rechtsboven. Zoek op People. Als je de gewenste persoon hebt gevonden, kies dan voor de optie Add to Network (rol hiervoor met je muis over de omschrijving van de betreffende persoon in de zoekresultaten).

Relaties toevoegen aan je netwerk
Maak je verzoek persoonlijk

Tip 5: Vraag om aanbevelingen

Als je tevreden klanten hebt, dan kan je deze om een aanbeveling vragen in LinkedIn. Dit is een zeer krachtige eigenschap van LinkedIn, want deze aanbevelingen worden bij jouw profiel getoond en bij het profiel van diegene die jou heeft aanbevolen. Een aanbeveling wekt vertrouwen en helpt je in sommige gevallen zelfs om een opdracht eerder te krijgen. Een aanbeveling kan je aanvragen via Profile / Recommendations / Ask to be Endorsed.

LlinkedIn aanbevelingen
Vraag om aanbevelingen op LinkedIn

Tip 6: Accepteer niet iedereen in je netwerk

Je zult zo nu en dan verzoeken krijgen van mensen die je helemaal niet kent. Sommige mensen willen namelijk zoveel mogelijk connecties hebben. Een andere groep wil connecten om vervolgens via jouw netwerk in contact te komen met een van je relaties. Deze groep probeert dus om zoveel mogelijk connecties te krijgen. Accepteer dit soort verzoeken niet, of vraag eerst aan diegene waarom hij/zij wil connecten met jou. Realiseer je dat al jouw relaties kunnen zien wie jouw (nieuwe) connecties zijn. Stel jezelf de vraag: zou ik deze persoon ook in het echte leven in mijn netwerk willen hebben?

Tip 7: Optimaliseer je profiel voor zoekmachines

LinkedIn-pagina’s worden goed geïndexeerd door zoekmachines (tenzij je aan hebt gegeven in de instellingen dat dit niet mag). Zorg dus dat je hier slim gebruik van maakt. Ben je lokaal actief, voeg dan bijvoorbeeld de plaatsnaam toe aan je functietitel. Dus niet schoenmaker, maar schoenmaker Haarlem.

Tip 8: Profileer ook je bedrijf

Het is mogelijk om naast je persoonlijk profiel ook een profiel te maken voor je organisatie. Dit zijn de zogenaamde company-pages. Maak deze pagina aan en beschrijf je diensten en producten. Vraag vervolgens om aanbevelingen op product/dienst-niveau.

LinkedIn bedrijfspagina
Profileer ook je bedrijf op LinkedIn – Voorbeeld: De bedrijfspagina van Webmonnik.nl