Webmonnik.nl Online Marketing Haarlem

AdWords en de BTW-aangifte

BTW-aangifte Google AdWords

Wie adverteert via Google AdWords betaalt advertentiekosten. Deze kosten worden door Google vanuit Ierland aan Nederlandse ondernemers gefactureerd. Hierbij wordt geen BTW in rekening gebracht. De BTW wordt door Google verlegd naar de ondernemer. Omdat ik hierover veel vragen krijg van ondernemers, zocht ik uit hoe dit nu precies zit.

Wel of geen BTW?

Ondernemers die BTW-plichtig zijn moeten de BTW die aan hen in rekening is gebracht opgeven bij de BTW-aangifte. Dit geldt voor bedrijven onderling in Nederland, maar ook voor bedrijven onderling binnen de Europese Unie. De bedragen die Google aan adverteerders in rekening brengt, zijn echter zonder BTW. Google factureert vanuit Ierland en geeft aan dat de BTW wordt verlegd naar de adverteerder.

Wat zegt Google precies?

Wat zegt Google zelf over de Btw-afdracht bij zakelijk gebruik? In een uitleg op de website van Google vinden we hierover de volgende passage:

U bent zelf verantwoordelijk voor het vaststellen en afdragen van de btw tegen het tarief dat in uw EU-lidstaat van toepassing is (in overeenstemming met artikel 44 van EU-richtlijn 2006/112/EG).

Bron: Google

Volgens Google moet je de BTW dus zelf berekenen en opgeven, maar hoe doe je dat dan?

Heftige discussies

Als je op Internet zoekt naar BTW en Google AdWords, dan vind je in fora en op websites uitgebreide discussies hoe je om moet gaan met de kosten van Google. De meningen lopen al jaren sterk uiteen. Volgens sommige hoef je niets met de BTW te doen en voer je gewoon €0 BTW in op je BTW-aangifte, terwijl anderen juist van mening zijn dat je de BTW zelf moet aangeven.

Wat zegt de Belastingdienst?

Google verlegt de BTW naar de Nederlandse ondernemer. Op de site van de Belastingdienst vinden we de volgende uitleg:

Hebt u goederen gekocht van een ondernemer uit een ander EU-land (een zogenoemde intracommunautaire verwerving) of is de btw naar u verlegd? Dan berekent u zelf het btw-bedrag. Dit geeft u aan in uw Nederlandse btw-aangifte. Als u de goederen of de diensten gebruikt voor belaste omzet, trekt u de btw tegelijkertijd af als voorbelasting. U betaalt dan per saldo niets.

Bron: Belastingdienst

Wat zegt de accountant?

De uitleg van de Belastingdienst maakt al veel duidelijk, maar hoe werkt dat dan in de praktijk? Ik heb deze vraag voorgelegd aan Timo van Essen, Accountant bij Accountants Adviseurs VANNU uit Beverwijk.

De belastingdienst spreekt over goederen, maar geldt dit volgens Timo ook voor diensten?

Ja. Als je een dienst afneemt vanuit het buitenland, dan moet je er in de meeste gevallen iets mee doen op je aangifte. De overheid heeft deze informatie nodig voor het bepalen van de omvang van de Nederlandse import- en export t.b.v. economische statistieken.

En hoe geef je dit volgens Timo op in je BTW-aangifte?

Stel: je adverteert voor €100 bij Google. In je administratie neem je dan €100 advertentiekosten op als levering van een bedrijf binnen de EU. Bovendien moet je €21 BTW afdragen. Deze boek je dus apart bij (op het aangifteformulier BTW 4b). Tegelijkertijd mogen de meeste bedrijven de betaalde BTW terugvorderen. In een aparte boeking voegen we de BTW dus toe als betaalde voorbelasting.

4b. Leveringen of diensten landen binnen de EU: Omzet: €100; BTW: €21
5b. Voorbelasting; BTW = €21-

Eindtotaal: € 0

Je aangifte BTW komt er in het voorbeeld van Timo als volgt uit te zien:

Google stuurt geen factuur. Hoe ga je daar volgens Timo mee om?

Er zijn enkele fiscale eisen welke geregeld zijn in art 52 van de Algemene Wet Rijksbelastingen (AWR). De richtlijn is dat de ondernemer zijn administratie zo moet inrichten dat controle door de inspecteur van de belastingdienst mogelijk is. Dit hoeft echter niet op papier. Google stelt digitale kwitanties beschikbaar. Deze zijn de onderbouwing van de incasso op de bankrekening (inkoopfaktuur). Inkoopfakturen zijn onderdeel van de administratie. Dus: kwitanties downloaden en (digitaal) opslaan en uitprinten t.b.v. de inkoopfakturen.

AdWords facturen

Google stuurt zelf dus geen factuur. Wel ontvang je (afhankelijk van je instellingen) een e-mail als kennisgeving van een “aanstaande” afschrijving. Wil je een factuur voor je boekhouding zoals Timo aangeeft, dan zal je die zelf moeten downloaden via je AdWords-account. Dit doe je als volgt:

  1. Log in op AdWords via http://google.com/adwords
  2. Klik rechtsboven op het tandwiel-pictogram
  3. Kies voor de optie Facturering
  4. Zoek in de transactiegeschiedenis naar de factuur die je wilt opslaan
  5. Klik op het factuurnummer en print de factuur uit voor je boekhouding

Volgens Google voldoen deze facturen aan de EU-vereisten volgens de btw-richtlijn (artikel 226, EU-richtlijn 2006/112/EG) en zijn ze geldig voor de belastingdienst.

Bron: Google

Conclusie AdWords en je BTW-aangifte

Ben je BTW-plichtig en gebruik je Google AdWords, dan zal je zelf de BTW in je Btw-aangifte moeten verwerken. Download ook de kwitantie uit de online AdWords-omgeving en neem deze op in je boekhouding.

* Disclaimer
Hoewel ik de informatie uit dit bericht met uiterste zorg heb samengesteld, kunnen hieraan geen rechten worden ontleend. Ik aanvaard geen aansprakelijkheid voor enige directe of indirecte schade ten gevolge van mogelijke fouten en tekortkomingen in deze tekst. Raadpleeg bij twijfel altijd de Belastingdienst of je accountant.

Mobiele versie afsluiten