BTW-aangifte Google AdWords

AdWords en de BTW-aangifte

Wie adverteert via Google AdWords betaalt advertentiekosten. Deze kosten worden door Google vanuit Ierland aan Nederlandse ondernemers gefactureerd. Hierbij wordt geen BTW in rekening gebracht. De BTW wordt door Google verlegd naar de ondernemer. Omdat ik hierover veel vragen krijg van ondernemers, zocht ik uit hoe dit nu precies zit.

Wel of geen BTW?

Ondernemers die BTW-plichtig zijn moeten de BTW die aan hen in rekening is gebracht opgeven bij de BTW-aangifte. Dit geldt voor bedrijven onderling in Nederland, maar ook voor bedrijven onderling binnen de Europese Unie. De bedragen die Google aan adverteerders in rekening brengt, zijn echter zonder BTW. Google factureert vanuit Ierland en geeft aan dat de BTW wordt verlegd naar de adverteerder.

Wat zegt Google precies?

Wat zegt Google zelf over de Btw-afdracht bij zakelijk gebruik? In een uitleg op de website van Google vinden we hierover de volgende passage:

U bent zelf verantwoordelijk voor het vaststellen en afdragen van de btw tegen het tarief dat in uw EU-lidstaat van toepassing is (in overeenstemming met artikel 44 van EU-richtlijn 2006/112/EG).

Bron: Google

Volgens Google moet je de BTW dus zelf berekenen en opgeven, maar hoe doe je dat dan?

Heftige discussies

Als je op Internet zoekt naar BTW en Google AdWords, dan vind je in fora en op websites uitgebreide discussies hoe je om moet gaan met de kosten van Google. De meningen lopen al jaren sterk uiteen. Volgens sommige hoef je niets met de BTW te doen en voer je gewoon €0 BTW in op je BTW-aangifte, terwijl anderen juist van mening zijn dat je de BTW zelf moet aangeven.

AdWords zonder btw

Wat zegt de Belastingdienst?

Google verlegt de BTW naar de Nederlandse ondernemer. Op de site van de Belastingdienst vinden we de volgende uitleg:

Hebt u goederen gekocht van een ondernemer uit een ander EU-land (een zogenoemde intracommunautaire verwerving) of is de btw naar u verlegd? Dan berekent u zelf het btw-bedrag. Dit geeft u aan in uw Nederlandse btw-aangifte. Als u de goederen of de diensten gebruikt voor belaste omzet, trekt u de btw tegelijkertijd af als voorbelasting. U betaalt dan per saldo niets.

Bron: Belastingdienst

Wat zegt de accountant?

Timo Van EssenDe uitleg van de Belastingdienst maakt al veel duidelijk, maar hoe werkt dat dan in de praktijk? Ik heb deze vraag voorgelegd aan Timo van Essen, Accountant bij Accountants Adviseurs VANNU uit Beverwijk.

De belastingdienst spreekt over goederen, maar geldt dit volgens Timo ook voor diensten?

Ja. Als je een dienst afneemt vanuit het buitenland, dan moet je er in de meeste gevallen iets mee doen op je aangifte. De overheid heeft deze informatie nodig voor het bepalen van de omvang van de Nederlandse import- en export t.b.v. economische statistieken.

En hoe geef je dit volgens Timo op in je BTW-aangifte?

Stel: je adverteert voor €100 bij Google. In je administratie neem je dan €100 advertentiekosten op als levering van een bedrijf binnen de EU. Bovendien moet je €21 BTW afdragen. Deze boek je dus apart bij (op het aangifteformulier BTW 4b). Tegelijkertijd mogen de meeste bedrijven de betaalde BTW terugvorderen. In een aparte boeking voegen we de BTW dus toe als betaalde voorbelasting.

4b. Leveringen of diensten landen binnen de EU: Omzet: €100; BTW: €21
5b. Voorbelasting; BTW = €21-

Eindtotaal: € 0

Je aangifte BTW komt er in het voorbeeld van Timo als volgt uit te zien:

AdWords aangifte btw 4b

AdWords aangifte btw 5b

Google stuurt geen factuur. Hoe ga je daar volgens Timo mee om?

Er zijn enkele fiscale eisen welke geregeld zijn in art 52 van de Algemene Wet Rijksbelastingen (AWR). De richtlijn is dat de ondernemer zijn administratie zo moet inrichten dat controle door de inspecteur van de belastingdienst mogelijk is. Dit hoeft echter niet op papier. Google stelt digitale kwitanties beschikbaar. Deze zijn de onderbouwing van de incasso op de bankrekening (inkoopfaktuur). Inkoopfakturen zijn onderdeel van de administratie. Dus: kwitanties downloaden en (digitaal) opslaan en uitprinten t.b.v. de inkoopfakturen.

AdWords facturen

Google stuurt zelf dus geen factuur. Wel ontvang je (afhankelijk van je instellingen) een e-mail als kennisgeving van een “aanstaande” afschrijving. Wil je een factuur voor je boekhouding zoals Timo aangeeft, dan zal je die zelf moeten downloaden via je AdWords-account. Dit doe je als volgt:

 1. Log in op AdWords via http://google.com/adwords
 2. Klik rechtsboven op het tandwiel-pictogram
 3. Kies voor de optie Facturering
 4. Zoek in de transactiegeschiedenis naar de factuur die je wilt opslaan
 5. Klik op het factuurnummer en print de factuur uit voor je boekhouding

Factuur AdWords

Volgens Google voldoen deze facturen aan de EU-vereisten volgens de btw-richtlijn (artikel 226, EU-richtlijn 2006/112/EG) en zijn ze geldig voor de belastingdienst.

Bron: Google

Conclusie AdWords en je BTW-aangifte

Ben je BTW-plichtig en gebruik je Google AdWords, dan zal je zelf de BTW in je Btw-aangifte moeten verwerken. Download ook de kwitantie uit de online AdWords-omgeving en neem deze op in je boekhouding.

* Disclaimer
Hoewel ik de informatie uit dit bericht met uiterste zorg heb samengesteld, kunnen hieraan geen rechten worden ontleend. Ik aanvaard geen aansprakelijkheid voor enige directe of indirecte schade ten gevolge van mogelijke fouten en tekortkomingen in deze tekst. Raadpleeg bij twijfel altijd de Belastingdienst of je accountant.

19 antwoorden
 1. william
  william zegt:

  En hoe zit het met de diensten van Spotify Nederland b.v. uit Amsterdam? Heb het abonnement zakelijk maar ze leveren geen btw facturen.

  Hoe zit het met de Paypal facturen? Zijn zij de tussenpersoon en is hun factuur leidend of die van het bedrijf dat de e-service levert? Hoe zit het in dit geval met diensten van buiten EU?

  Beantwoorden
  • Rogier Mostert - Webmonnik.nl
   Rogier Mostert - Webmonnik.nl zegt:

   Hallo William. Dank voor je reactie. Als een bedrijf binnen de EU jou een factuur stuurt en ze verleggen de BTW naar jou, dan moeten ze dat volgens mij expliciet op de factuur aangeven. In dat geval ben je zelf verantwoordelijk voor het opgeven van de BTW, zoals ook in mijn bericht. Wat betreft PayPal, fungeren zij volgens mij inderdaad als tussenpersoon. Kijk dus goed op de factuur van de leverancier. Daar moet meer informatie op te vinden zijn over de BTW. Raadpleeg bij twijfel altijd je accountant en/of bel met de belastingdienst.

   Beantwoorden
 2. Dennis Heijmink
  Dennis Heijmink zegt:

  Graag geef ik als fiscalist een korte reactie. De dienst die Google verricht is een belaste prestatie voor de omzetbelasting. Als zij dat leveren aan een particulier, zijn zij (gezien de totale omvang van diensten in NL) verplicht in Nederland BTW af te dragen. Leveren zij de dienst aan een ondernemer, dan is de plaats van dienst ook Nederland, maar mogen zij de heffing verleggen naar de Nederlandse ondernemer. Deze geeft aan en vraagt (mits belastingplichtig) de btw direct terug. Om ervoor te zorgen dat het systeem in Europa sluit, moet Google vertellen naar wie zij de BTW verlegd hebben (opgaaf ICP). Stel dat een (voor btw vrijgestelde) huisarts diensten van google afneemt, dan moet hij de BTW wel afdragen, maar kan hij deze niet aftrekken. De Nederlandse belastingdienst controleert dan (met de opgaaf icp van Google) of de huisarts de naar hem verlegde BTW ook daadwerkelijk afgedragen heeft. Misschien wordt deze informatie ook wel gebruikt voor im- en exportstatistieken :-), maar dat is niet de reden waarom dit gebeurt.
  Het is bij verlegging verplicht om dat op de factuur te vermelden. En dan tot slot nog even kort Paypal. Ik weet niet of zij vanuit Europa factureren, maar ik neem aan dat de diensten van Paypal kwalificeren als bancaire diensten en daar geldt een vrijstelling voor.

  Ik ben als fiscaal adviseur veel bij online dienstverleners betrokken (geweest). De internationale omzetbelasting blijft lastig en roept veel vragen op. Gelukkig kun je op iedere vraag het gewenste antwoord op een forum vinden :-) Zoals Rogier al schrijft kun je beter bij je accountant informatie inwinnen. En als die er niet uitkomt (of als je direct naar een specialist wilt) dan vraag je een fiscaal jurist.

  Beantwoorden
 3. Buissink60
  Buissink60 zegt:

  Hoi Rogier,

  Sinds eind vorig jaar heb ik ook inkomsten van Google via Adsense. Omdat ik er niet uit kwam met de BTW, heb ik de Belastingdienst gesproken. Zij gaven mij aan dat ik de BTW naar Google mocht verleggen door een factuur te sturen met daarin aangegeven dat ik de BTW verleg. Apart overigens dat er zo weinig op het internet over te vinden is. Tevens werd ik bij de Belastingdienst ook 3 keer doorverbonden voordat iemand mij een antwoord kon geven.

  Hoe kijk jij hier tegenaan?

  Groet,
  Mark

  Beantwoorden
 4. Rogier Mostert - Webmonnik.nl
  Rogier Mostert - Webmonnik.nl zegt:

  Hoi Mark,

  Een juridisch antwoord kan ik je niet geven. Daarvoor kan je toch het beste je accountant raadplegen, of de Belastingdienst.

  In de AdSense-omgeving kan je in ieder geval wel een “Betalingskwitantie” van elke uitbetaling printen. Neem deze in ieder geval op in je administratie, omdat hier de betaalgegevens en het BTW-nummer van Google op staan vermeld.

  Groet, Rogier

  Beantwoorden
 5. Robert
  Robert zegt:

  Ik heb nog een bijzonder geval: Bij Dropbox (gevestigd in Ierland om welbekende redenen) wordt bij het afnemen van een Pro-account een factuur van 99,00 per jaar INCLUSIEF Nederlandse btw althans volgens NL 21% tarief verstrekt. Het wordt dus niet verlegd of als 0% gerekend. Dit komt denk ik omdat ze je waarschijnlijk altijd als particulier (willen) beschouwen/ je nergens aan kan geven dat het om een zakelijke afname gaat. Hoe dien je hier in je aangifte omzetbelasting mee om te gaan? Is het dan alsof je in Nederland BTW hebt betaald? En vul je dus het niet in als een in het buitenland afgenomen dienst?

  Beantwoorden
  • M Groenen
   M Groenen zegt:

   Hallo Robert

   Weet jij inmiddels hoe je deze factuur dient te behandelen.
   Wel of geen afname dienst buitenland ? Of gewoon btw in de voorheffing Nederland verrekenen ?
   Ik hoor het graag

   M Gr.

   Beantwoorden
 6. Diana
  Diana zegt:

  Ik blijf het moeilijk vinden. Ik ben nu bezig met de btw q4 2015 en kom dus bij Facebook Ads 0,00 BTW tegen maar ik kom er ook achter dat ik op had moeten geven dat ik n btw nummer heb. Hoe kan ik dit nu nog goed opgeven bij de belasting voor q4 2015? Of gaat dat niet meer?

  Beantwoorden
 7. Michael
  Michael zegt:

  Hoi Rogier,

  Die 100 euro is inclusief BTW neem ik aan, dat betekent dat het bedrag als 121% beschouwd moet worden (inclusief btw). Wanneer je dit omrekent (€100/121)*21, kom je uit op € 17,36 als BTW bedrag.

  Is de 100 euro exclusief BTW, dan is het inderdaad € 21,-, echter vraag ik me dan af hoe je dit als voorbelasting op kunt geven, aangezien je het nog nooit hebt betaald.

  Mvg,

  Michael

  Beantwoorden
 8. Mark Wiersma
  Mark Wiersma zegt:

  Heb net de BTW aangifte voor Q1 ingediend waar ook de Google Adwords kosten vermeld werden. Ik heb nu het Ierland btw tarief gebruikt en dat is 23% (hoe bestaat het, wat raar, want 21 is de norm). Per saldo maakt het niet uit, want je telt het eerst op en later trek je het er weer af.

  Maar je kunt het trouwens niet altijd aftrekken…
  Stel je hebt een website die ook buiten de EU verkoopt, en je adverteert op regelmatige basis via Google Adwords voor alles. Dan zou je feitelijk alleen die BTW kunnen terug vorderen die betrekking heeft op de adwords campagnes binnen de EU. Voor adwords campagnes buiten de EU kan je de BTW niet terugvorderen. Op de omzet buiten de EU hoef je ook geen btw te heffen, dat staat er tegenover.
  Voorbeeld: stel je hebt een website met abonnementen op iets. Je rekent daarvoor 10 euro per jaar. Voor EU members is deze 10 euro die ze betalen inclusief 21% btw, maar voor buiten EU members is dit zonder btw.
  Veel mensen weten dit niet en het staat ook niet echt duidelijk op de website van de belastingdienst.

  Beantwoorden
 9. Bas
  Bas zegt:

  Leuker kunnen ze het niet maken en makkelijker duidelijk ook niet. De grap is dat de overheden in dienst zouden moeten staan van de bewoners van een land, en dat hele belastingverhaal met alle ingewikkeldheden helpt geen enkele bewoner of bedrijf, het is alleen maar nodeloos ingewikkeld en kost nutteloos veel tijd. Zeker omdat belastingen tussen bedrijven theoretisch vervallen (je mag de geheven btw wegstrepen tegen betaalde btw) dus per saldo betalen de consumenten/particulieren de prijs. Dan kun je als overheid net zo goed gewoon de belastingen voor inwoners hoger maken…..
  Overigens vind ik de vraag van Michael op 20 april erg nuttig en ik zie hier nog geen antwoord op verschijnen? => Hoe kun je zo’n BTW-bedrag als voorbelasting opgeven als je het inderdaad niet betaald hebt?

  Beantwoorden
 10. Chris
  Chris zegt:

  Hi,

  Als digital marketer in Nederland struikel ik regelmatig over dit soort diensten.
  Ik gebruik meerdere software uit het buitenland (denk Dropbox, G. Drive etc).
  De belastingdienst zou hun FAQ moeten updaten om te matchen met het internet tijdperk waarin we zitten.

  Chris

  Beantwoorden
 11. Marlies
  Marlies zegt:

  Heerlijk om deze string te lezen. Ik werk bij een bedrijf die niet btw-plichtig is. Wij kregen van de belastingdienst ineens een naslag hiervoor met terugwerkende kracht. facturen van een Zweedse firma. Een aardig bedrag dat toch echt betaald moest worden. Ik kwam hier weer terecht door idd de Google ads factuur. De uitleg van Dennis is superhelder met dank aan het voorbeeld van de huisarts. je bent dus zelf verantwoordelijk voor aangifte, ook als je niet btw plichtig bent.

  Beantwoorden
 12. Judy Weggelaar
  Judy Weggelaar zegt:

  Alle voorbeelden zijn heel verhelderend maar de vraag blijft:
  Hoe kun je 21% (of €21,-) als voorbelasting opvoeren als je het niet hebt betaald, wel jouw btwnummer op de factuur hebt staan en je als Kleine Ondernemer Geregistreerd bent en dus niets meer met btw mag doen?
  Dan moet je iets opvoeren, wat je niet betaald hebt, en wat je niet kunt terugvragen, terwijl jouw nummer wel op de factuur staat.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *