Happy bestandsbeheer met de Total Commander
Regelmatig krijg ik de vraag welke tools ik als online marketeer gebruik. Met het antwoord op die vraag kan ik zeker een aantal blogberichten vullen. Er is echter één programma dat ik al mijn hele digitale leven gebruik. En dat is geen online marketingtool, maar wel een tool die het werk van elke online markteer een stuk eenvoudiger maakt: Total Commander.
Bestandsbeheer
Iedereen die met een computer werkt is vrijwel dagelijks in de weer met bestanden, zoals kopiëren, verwijderen, openen, in- en uitpakken, mappen maken, verwijderen, hernoemen, etc. Onder Windows gebruik je hiervoor standaard de Verkenner. Ik ben een echte Windows-gebruiker en laat bij voorkeur de ingebouwde Verkenner links liggen. Voor het werken met bestanden heb ik de Total Commander. Het is vrijwel het eerste programma dat ik installeer op een nieuwe computer en alle bewerkingen die ik vervolgen maak op bestanden en mappen, doe ik met dat kleine krachtige programma.
Wie nog met MS-DOS heeft gewerkt kent ongetwijfeld de Norton Commander. Moest je eerst vanaf de DOS-prompt met commando’s je bestanden bewerken, met de Norton Commander kon dat via een grafische interface. Revolutionair was de opdeling in twee vensters. In elke venster kon je een andere directory openen en bestanden tussen de directories verplaatsen of kopiëren.
Norton Commander (DOS)
Total Commander
De Total Commander hanteert hetzelfde principe. Hierdoor zijn bewerkingen op bestanden razendsnel uit te voeren tussen de twee vensters. Dat kan natuurlijk met je muis, maar ook met verschillende toetsencombinaties. Zo open je met * een selectietool waarmee je direct alle bestanden (*.*) selecteert of een deelselectie maakt (*.txt). Daarna kopieer je met de toets F5 de volledige selectie naar het andere venster. Je bent trouwens niet beperkt tot mappen, want je kan een van de vensters ook verbinden met een webserver en zo de bestanden en mappen op je server bewerken. Of een zip-bestand openen en direct bestanden toevoegen of verwijderen uit het archief.
De interface van de Total Commander
Sinds 1993 wordt het programma ontwikkeld en er zitten inmiddels ontzettend veel slimme opties in en zonder dat de focus op bestandsbeheer is verloren. Als jij iets wilt doen met een bestand of map, dan kan het met de Total Commander! Voor de nerds onder ons… je kunt probleemloos reguliere expressies gebruiken bij het selecteren van bestanden, of zelfs bij het batchgewijs hernoemen van bestanden. Ontzettend krachtig!
File-viewer: inhoud van bestanden bekijken
Multi rename tool
Plug-ins
Het programma biedt ook ondersteuning voor plug-ins van externe ontwikkelaars, waardoor allerlei extra functionaliteiten zijn toe te voegen. Deze zijn onderverdeeld in de volgende categorieën:
- Packer plug-ins (bestanden in- en uitpakken in de meest exotische formaten)
- File system plug-ins (b.v. toegang tot bestandssystemen en clouddiensten)
- Lister plug-ins (allerlei soorten bestanden bekijken)
- Content plug-ins (b.v. zoeken in Word- en PDF-bestanden en tonen van Exif-data)
Total Commander is bedacht en ontwikkeld door de Zwitser Christian Ghisler. Hij werkt fulltime aan de software. Ik mail Christiaan een aantal vragen.
Hoe ben je met de ontwikkeling van Total Commander begonnen?
“Ik ben in 1993 als hobby met het ontwikkelen van Total Commander begonnen. Dit was tijdens mijn studie natuurkunde aan de universiteit van Bern in Zwitserland. Er was toen geen gebruiksvriendelijk bestandsbeheerprogramma voor Windows. De verkenner van Windows had maar één venster, wat onhandig is omdat je voor de meeste bewerkingen een bron en doel nodig hebt.”
Hoeveel mensen gebruiken de Total Commander?
“Er zijn momenteel 1.8 miljoen geregistreerde gebruikers (inclusief multi-user licenties). Het aantal ongeregistreerde gebruikers weet ik niet. Ik bespioneer de gebruikers niet.”
Wat kunnen we in de toekomst nog verwachten?
“Dark mode, nog geavanceerder zoeken en zoeken in zoekresultaten, opnieuw openen van recent gesloten tabs, verbeteringen in de bestandsviewers, bestanden uitwisselen tussen ftp-servers en heel veel kleine verbeteringen.”
Maak ook je leven een stuk makkelijker!
Het zal even wennen zijn om het principe van Total Commander te doorgronden, maar als je dat eenmaal doorhebt zal je nooit meer iets anders willen. Dat garandeer ik je!
Software: Total Commander
Soort: Bestandsbeheer
Kosten: € 37 excl. BTW (je mag de software eerst 30 dagen proberen)
Website: www.ghisler.com
Onofficiële Nederlandse handleiding: Total Commander DocuWeb
Beschikbaar voor: PC Windows® 95/98/ME/NT/2000/XP/Vista/7/8/8.1/10/Windows® 3.1. Android en Windows Phone/Mobile/CE!
p.s. ik ben op geen enkele manier verbonden met Total Commander en geef je dit advies vanuit mijn enthousiasme en op persoonlijke titel.
© openingsbeeld: Pexels.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!