twitter analytics

Analytics van twitter: overzichtelijk maar nog niet betrouwbaar

Gisteren las ik op een blogpost van The Next Web dat twitter haar analytics-tool vrij heeft gegeven. Hierdoor heeft nu iedereen toegang tot interessante informatie van zijn twitter-account. Hoe krijg je de analytics van jouw twitter-account boven water, wat kan je allemaal zien en hoe betrouwbaar zijn de gegevens?

Op dit moment zijn er twee rapporten beschikbaar: Timeline activity en Followers. Als je de Timeline activity opvraagt, dan krijg je een duidelijk overzicht van je tweets te zien met veel interessante informatie, zoals:

  1. Hoeveel mensen op links hebben geklikt.
  2. Welke tweets toe zijn gevoegd aan favorieten.
  3. Welke tweets geretweet zijn en hoe vaak.
  4. Welke tweets replies hebben gekregen en hoe vaak.

De optie Followers leverde bij mij geen resultaat op, omdat er volgens twitter te weinig data zou zijn. Ik heb het met verschillende accounts geprobeerd, maar kreeg elke keer dezelfde foutmelding.

timeline activity
Timeline activity

Zo kom je bij jouw twitter analytics

Op internet las ik dat veel mensen de analytics-optie niet in beeld krijgen. In eerste instantie lukte het mij ook niet. Na diverse pogingen met verschillende accounts heb ik een manier gevonden waarbij het goed gaat. Gebruik bij voorkeur de browser Chrome van Google.

1. Ga naar https://analytics.twitter.com/ en log in met je twitter-gegevens
2. Klik rechtsboven op de link Account and Billing
3. Selecteer de optie Billing History
4. Klik in het vak Recent billing history op Switch to Advanced
5. Klik in het nieuwe venster op de knop Switch to Advanced
6. Nu zie je in de horizontale balk de optie Analytics
7. Klik op Timeline activity

Als het goed is krijg je nu de statistieken van je timeline activiteiten te zien.

Export naar CSV of XLS

Het is ook mogelijk om je data te downloaden. Hierbij kan je kiezen voor verschillende opties (b.v. gisteren, of laatste 30 dagen) of je kunt zelf een datumbereik opgeven. Downloaden is mogelijk in de formaten CSV, of XLS.

Export van je twitter analytics
Export van je twitter analytics

Betrouwbaarheid twitter analytics

Er is een grafiek zichtbaar waar het aantal mentions, volgers en ontvolgers op zou moeten verschijnen. Die staan echter allemaal op nul en dat klopt niet, want ik weet bijvoorbeeld zeker dat ik op bepaalde dagen nieuwe volgers heb gekregen. Deze komen dus (nog) niet in het overzicht terug. Ook weet ik  dat er op bepaalde links zijn geklikt, terwijl de gegevens zeggen dat er 0 kliks zijn geweest. Ik weet dat zeker, omdat ik die links heb verkort met goo.gl. Daar kan je statistieken van opvragen. In mijn testje gaf twitter voor een specifieke link in een tweet nul kliks aan, terwijl Google laat zien dat het er 65 zijn geweest. Dat laatste correspondeert ook met de analytics gegevens van mijn website. Ook hier gaat twitter analytics weer nat.

Kliks op twitter link

Het aantal kliks is volgens twitter analytics 0 0p op deze link

kliks twitter link
Het echte aantal kliks op deze link was 65

Conclusie Analytics van twitter

De gegevens die de analytics tool van twitter laat zien zijn overzichtelijk en de exportfunctie ziet er goed uit.

Het lijkt er wel op dat twitter de analytics-tool nog aan het uitrollen is, want in mijn kleine test ontdekte ik dat data ontbrak, of gewoonweg niet correct was. Dat is jammer, want daardoor is deze tool nog niet bruikbaar. Hopelijk wordt dit op korte termijn aangepast en komen ook de statistieken onder het rapport Followers beschikbaar. Ik ben namelijk erg benieuwd wat hier allemaal zichtbaar gaat worden.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *