cover succesvol publiceren met WordPress tweede editie

Bijna klaar: Succesvol publiceren met WordPress – tweede editie

De afgelopen maanden heb ik hard gewerkt aan de tweede editie van mijn boek Succesvol publiceren met WordPress. De uitgever had geregeld dat ik een bezoekje kon brengen aan de drukker om te zien hoe het boek van de pers rolde. Een memorabel moment.

In 2010 heb ik de eerste editie van het Boek Succesvol publiceren met WordPress geschreven. Het praktische boek helpt bedrijven (en particulieren) om een goede start met WordPress te maken en/of om meer uit hun bestaande WordPress site te halen. Hoewel de inhoud van het boek nog goed bruikbaar was, hebben we toch besloten om een volledige update te schrijven op basis van de laatste versie van WordPress. Ook de interviews zijn bijgewerkt en vernieuwd. Kortom een compleet nieuwe editie van het succesvolle boek!

Het drukproces

Uitgeverij Academic Service had voor mij geregeld dat ik een kijkje kon nemen bij Drukkerij Wilco op het moment dat het boek zou worden gedrukt. Vandaag was dat moment. Ik krijg van Patrick een indrukwekkende rondleiding door de drukkerij. Ze doen hier alles.. van drukken tot afwerking. Het boek wordt met de offset druktechniek vervaardigd. Dat wil zeggen dat er een pers wordt gebruikt met offsetplaten.

Die dunne aluminium offsetplaten worden eerst belicht met een computergestuurde laserstraal. De inhoud van het boek verschijnt hierdoor als beeld op de platen. Met behulp van de pers en inkt, wordt de inhoud van het boek hierna op het papier overgebracht.

Offset drukplaat van het boek voor de kleur yellow

Offset drukplaat van het boek voor de kleur geel

De full colour omslag

Als eerste stoppen we bij de drukstraat waar de omslag gedrukt gaat worden. De cover is in kleur, waardoor er vier verschillende platen achter elkaar worden gebruikt. Voor elke kleur is er één plaat (yellow, cyan, magenta en black).

Ik mag het startsein geven, waarna de pers begint te rollen. Na een aantal controles en tweaks, komt de pers goed op stoom en rolt binnen no-time de complete oplage van de pers. Hierna zal elke omslag nog gelamineerd worden. Dat resulteert in een glanslaag en een omslag die minder snel zal beschadigen.

De cover rolt van de pers

De omslag rolt van de pers

Het binnenwerk

Hierna lopen we naar de hal waar het binnenwerk (zwart-wit) wordt gedrukt. Ik maak kennis met de drukker die verantwoordelijk is voor het binnenwerk. Na het startsein rollen de eerste dubbelzijdige vellen van de pers. Elk vel is goed voor 32 pagina’s van het boek.

De offsetplaat voor 16 pagina's van het binnenwerk

Een van de offsetplaten voor 16 pagina’s van het binnenwerk

 

Het binnenwerk rolt van de pers

Een deel van het binnenwerk (dubbelzijdig vel goed voor 32 pagina’s) rolt van de pers

 

Kwaliteitscontrole binnenwerk boek

Kwaliteitscontrole binnenwerk boek

 

Hier eindigt mijn rondleiding. De vellen zullen nog gesneden worden en in de cover worden gelijmd. Kortom, nog even geduld!  Dit was voor mij in ieder geval al een mooi voorproefje.

Voor meer informatie over het boek Succesvol publiceren met WordPress, zie: http://wp-boek.nl

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *