Webmonnik.nl in de Greinerschool in Haarlem

Update: Webmonnik.nl heeft een aantal jaar een kantoor gehad in De Greiner. Met ingang van oktober 2016 is Webmonnik.nl verhuisd naar De Fonteinlaan nummer 5 in Haarlem.
Kijk voor de adresgegevens op de contactpagina.

Midden in de Haarlemse buurt Het Rozenprieel staat een markant gebouw dat jaren dienst heeft gedaan als school. Het gebouw is oorspronkelijk ontworpen door de architecten J.F. Hamersfeld en S. Roog. Rond 1931 kreeg architect Dick Greiner de opdracht om het bestaande onderkomen van de Haarlemse Huishoud- en Industrieschool te moderniseren en uit te breiden met een nieuwe vleugel. Dit resulteerde uiteindelijk in 1935 in het schoolgebouw – De Greiner – dat in die tijd tot de modernste van het land behoorde. De Greiner doet dienst als huishoudschool tot begin jaren zeventig van de vorige eeuw. Hierna heeft Hogeschool Haarlem het gebouw gebruikt.

Ingang van De Greiner Haarlem
De ingang van de Greiner

Tijdelijk onderkomen kunstenaars

In 1995 wordt de Haarlemse Huishoud- en industrieschool tijdelijk in gebruik genomen door kunstenaars. Onderwijl wordt door allerlei instanties hevig gediscussieerd over een mogelijk nieuwe bestemming van De Greiner: appartementen, bedrijfsruimten, ateliers, etc. Dat het gebouw behouden moest blijven was veel velen duidelijk. Dat werd definitief toen De Greiner in 1999 op de rijksmonumentenlijst werd geplaatst.

Renovatie en definitieve bestemming van De Greiner

Uiteindelijk heeft woningcorporatie Ymere het pand gekocht en  volledig gerenoveerd. Hierbij is het pand zoveel mogelijk in zijn oorspronkelijke staat gehouden. Het gebouw bestaat nu uit eenentwintig kleinschalige bedrijfsruimten voor ondernemers, zestien atelierruimten voor kunstenaars, een kinderdagverblijf en vier ruimtes voor andere maatschappelijke doeleinden.

De Greiner Haarlem
De Greiner – voormalige huishoudschool in Haarlem

De Greiner Haarlem - hal
De imposante hal – de mozaïk is gemaakt door Femina Schilt-Geesink

De Greiner Haarlem - het strafbankje
Het strafbankje

De Greiner Haarlem - Vergaderruimte
Vergaderruimte

Zie ook: