Facebook advertising Ad Library

Facebook publiceert waardevolle informatie over advertenties van je concurrenten

Facebook is een stukje transparanter geworden, omdat ze waardevolle informatie zijn gaan publiceren over advertenties en over facebook pagina’s. Dit zal zeker gevolgen hebben voor politieke partijen in Europa en in Nederland. Daarnaast geeft het online marketeers meer inzicht in de advertentiecampagnes van concurrenten omdat facebook ook die campagnes toont.

Als je adverteert op facebook, dan koppel je een advertentie aan een pagina die het bedrijf achter de advertentie laat zien. Facebook geeft nu inzicht over de advertenties achter elke pagina.

Wat kan je zoal zien:

 • Welke (actieve) advertenties er gekoppeld zijn aan een facebook pagina (zowel op facebook als op Instagram).
 • Datum wanneer een pagina is aangemaakt.
 • Naamsveranderingen van een pagina.
 • Of de pagina is samengevoegd met andere pagina.
 • Locatie (land) van de paginabeheerder(s).
 • Informatie over advertentie uitgaven, het rendement van advertenties en de targeting van advertenties (alleen voor politieke campagnes).

Ad Library

Via de speciale omgeving Ad Library (advertentiebibliotheek) kan je zoeken op naam, onderwerp en organisatie. Je krijgt een overzicht van pagina’s als zoekresultaat. Vervolgens kan je per pagina gedetailleerde informatie bekijken en zien welke advertenties via de betreffende pagina actief zijn op facebook en op Instagram. Bij politieke organisaties kan je ook de advertenties terugzien die eerder zijn gepubliceerd. Je hoeft geen facebook account te hebben om de Ad Library te raadplegen.

Informatie over de facebookpagina van De Volkskrant, inclusief actieve advertenties

Op de openingspagina van de Ad Library vinden we deze toelichting:

De Bibliotheek bevat gegevens over iedere actieve en niet-actieve advertentie gerelateerd aan politiek of onderwerpen van belang binnen de Europese Unie, die sinds maart 2019 is weergegeven. We bewaren al deze advertenties gedurende zeven jaar in de Bibliotheek.

Wat facebook precies verstaat onder politiek en “onderwerpen van belang” kan je terugvinden in het Helpcentrum voor advertenties :

 • immigratie
 • Politieke waarden
 • burgerrechten en sociale rechten
 • veiligheids- en buitenlandbeleid
 • economie
 • milieupolitiek

Voorgaande lijst zal zeker discussie oproepen, maar is in ieder geval breder dan politiek.

Als facebook een pagina als politiek ziet, dan kan je ook de niet-actieve advertenties bekijken die eerder zijn gepubliceerd (nu alleen nog in de VS). Zijn er advertentiecampagnes in meerdere landen geweest, dan kan je die per land opvragen.

Er is ook een AD Archive API beschikbaar voor onderzoekers, academici, media-onderzoekers en toezichthouders.

Informatie pagina

Informatie over de pagina zelf, inclusief oprichting en beheerders

Informatie pagina

Informatie over de geschiedenis van de pagina

Informatie pagina

Informatie over de beheerders

Uitgaven en prestaties van politieke advertenties inzichtelijk

Om de transparantie te vergroten toont facebook van politieke advertenties ook welke kosten zijn gemaakt, hoe vaak de advertentie is getoond, voor welke locaties, voor welke leeftijden en het geslacht. Ook zie je de complete uitgaven van alle pagina-gerelateerde advertenties. Deze informatie is zeer interessant en levert veel informatie op over de online campagnestrategie van een politieke organisatie.

Informatie over de officiële facebook pagina van President Donald J. Trump

Informatie over de officiële Facebook pagina van President Donald J. Trump

Overzicht advertenties. Actief en niet actief.

Overzicht advertenties. Actief en niet actief.

Informatie over uitgaven en targeting

Informatie over uitgaven en targeting

Totale advertentie uitgaven via de faveook pagina

Totale advertentie uitgaven via de Facebook pagina

Extra informatie over een Facebook pagina

Op elke Facebook pagina vind je in de linker kolom de link Informatie en advertenties. Via deze link kan je zien wanneer de pagina is gemaakt en of de paginanaam is gewijzigd. Ook kan je de actieve advertenties inzien. Dit is dus ook zichtbaar als het om niet-politieke advertenties gaat. Zeer interessant voor elke online marketeer, omdat je nu kan zien welke facebook advertentiecampagnes de concurrentie heeft lopen, in welke landen en hoe die advertenties er uitzien!

Wat kan je met deze informatie? Je zou de campagnes van je concurrentie bijvoorbeeld kunnen gaan monitoren en periodiek analyseren op veranderingen in type advertenties en boodschap. Dat geeft je inzicht in de campagnestrategie van de betreffende organisatie. Vervolgens kan je weloverwogen bepalen of je daar in meegaat, of dat je het juist anders gaat doen. Adverteert je concurrentie alleen in de do-fase, dan zou jij in de think-fase kunnen gaan adverteren (eventueel op andere kanalen) en middels retargeting je boodschap op het juiste moment tonen. Ook zou je goed naar influencers en de belangrijkste spelers in de markt kunnen kijken: hoe zien hun campagnes er uit qua vorm en inhoud. Daar kan je veel van leren!

Informatie over advertenties van een facebookpagina

Advertenties in je timeline en zijbalk

Als je een advertentie op je Facebook timeline (of ergens anders binnen Facebook) ziet verschijnen, kan je met de tool “Why am I seeing this ad” meer informatie opvragen om zo te achterhalen waarom je de advertentie krijgt te zien. Deze optie bestond al, maar bevat nu meer informatie.

Om deze informatie te zien: klik op de … rechtsboven de advertentie en selecteer de link Waarom krijg ik deze informatie te zien. Vervolgens krijg je inzicht in de targeting die de adverteerder heeft gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan: alle mensen van 23 jaar en ouder die in de buurt van Haarlem wonen. Daarnaast laat Facebook ook zien of de adverteerder een telefoon- of mailinglijst heeft gebruikt waar jouw e-mailadres in voorkomt. Heeft een bureau de advertentie geplaatst, dan wordt ook de naam van dat bureau getoond!

Informatie over advertenties

Adverteerder Udemy heeft o.a. als target ingesteld: mensen die geïnteresseerd zijn in webdesign

Ad Library geef waardevolle informatie

Ben je online marketeer? Realiseer je dan dat je facebook advertenties nu voor iedereen inzichtelijk zijn. En dat via de optie Waarom krijg ik deze informatie te zien ook de globale informatie over de targeting van jouw campagnes wordt getoond en het (eventuele) gebruik van contactlijsten op basis van e-mailadres en telefoonnummers. Daar staat tegenover dat je zelf veel te weten kan komen over de advertenties van andere bedrijven: hebben ze actieve campagnes en hoe zien de advertenties er uit. Dit geeft je meer inzicht in de online strategie van je concurrenten. Maak daar slim gebruik van!

Gevolgen politieke organisaties

Voor politieke organisaties kan dit grote gevolgen hebben, omdat nu zichtbaar wordt welke campagnes ze hebben lopen, welke campagnes ze eerder hebben gepubliceerd, op wie ze zich richtten en hoeveel ze hebben uitgegeven. De gegevens zijn vanaf maart 2019 opvraagbaar en worden vanaf die datum 7 jaar bewaard! Deze nieuwe informatie geeft een unieke kijk in de online campagnestrategie van politieke organisaties!

Ik ben benieuwd welke inzichten dit oplevert als deze informatie ook beschikbaar komt voor Europese en voor Nederlandse politieke organisaties! Zeker in het vooruitzicht op de Europese verkiezingen. Hier gaan we meer over horen!

(c) Foto opening: Pexels.com

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *