Chrome verbergt subdomein

Google Chrome verbergt subdomein en protocol

Vanaf versie 76 van Google Chrome, zie je in de adresbalk niet langer het protocol en het subdomein. Kreeg je eerst https://www.website.nl in beeld, nu zie je alleen website.nl. In een eerdere versie van Chrome werd ook al het subdomein verborgen, maar die wijziging werd weer teruggedraaid.

 

Chrome verbergt subdomein
Boven: Google verbergt het protocol en het subdomein. Onder: de werkelijke URL

 

Google noemt het subdomein www onbelangrijk. Ze vinden dat het niet veel toevoegt voor de gebruiker. In een bugforum licht een productmanager van Google de wijziging toe:

The Chrome team values the simplicity, usability, and security of UI surfaces. To make URLs easier to read and understand, and to remove distractions from the registrable domain, we will hide URL components that are irrelevant to most Chrome users. We plan to hide “https” scheme and special-case subdomain “www” in Chrome omnibox on desktop and Android in M76.

Bron: bugs.chromium.org

Wat mij betreft is dit geen goede wijziging. Je kunt namelijk een andere site tonen op www.website.nl en website.nl. Misschien is dat niet slim om te doen, maar technisch zijn het wel twee verschillende adressen. Deze informatie niet langer tonen, maakt het internet minder transparant. En dat wil je niet omdat er steeds meer phishing sites de kop op steken. Zorg voor transparantie en laat altijd de volledige URL zien!

De volledige URL en het protocol toch tonen

Kan je de volledige URL nu helemaal niet meer zien? Dat kan, maar je moet er wel een extra handeling voor doen.

Als je twee keer klikt in de adresbalk, toont Google tijdelijk de volledige URL. Ook als je de URL kopieert en plakt in een document, zie je de volledige URL. Dat laatste is trouwens verwarrend, want mensen zien in dat geval dus een andere URL dan de zichtbare URL in de browserbalk!

Gelukkig kan je deze nieuwe standaard (voorlopig) weer uitzetten door chrome://flags in de browserbalk te tikken. Zoek in het vervolgscherm naar de optie  Omnibox UI Hide Steady-State URL Trivial Subdomains en zet deze op disabled.

 

Disable

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *