Facebook Live Video

Woningen bezichtigen met Facebook Live Video

Als online marketeer test ik samen met Puur Makelaars continu verschillende online marketing tools om zo te ontdekken wat werkt voor hun doelgroepen. Afgelopen week zijn we gestart met Facebook Live Video om bezichtigingen van woningen live te streamen. Hoe verliep deze pilot?

Live video

Live streaming van video is niet nieuw. Eerder zagen we al Meerkat en Periscope. Met deze apps kan je video live streamen via je telefoon. Kijkers kunnen reageren, waardoor er veel mooie interactieve toepassingen ontstaan. Ook facebook biedt haar gebruikers middels de facebook app (iOS en Android) de mogelijkheid om video uit te zenden. De video verschijnt dan live op je persoonlijke timeline, of op de timeline van je facebook fanpage.

Facebook Live Video op je timeline

Een aantal wetenswaardigheden over Facebook Live Video:

 • Je hebt de facebook app voor Android of iOS nodig.
 • Je kunt uitzenden op je eigen timeline, of op de timeline van een fanpage als je beheerder van die pagina bent.
 • Kijkers kunnen direct reageren op een video, waar jij dan weer op kunt inspelen.
 • Je video verschijnt tijdens het uitzenden direct op je timeline met de aanduiding LIVE.
 • Na de live uitzending blijft de video op je timeline staan, net als andere video’s die je toevoegt aan je timeline.
 • Je kunt maximaal 90 minuten live uitzenden per video.
 • Je kunt de video’s achteraf verwijderen van je timeline.
 • Video’s ranken iets beter dan andere berichten in je timeline als je live bent.
 • Je krijgt achteraf mooie statistieken, waardoor je veel kan leren van je (live) uitzending.

Live video biedt kansen voor makelaars

In de Randstad is de huizenmarkt explosief. Als een nieuwe woning in de verkoop komt, dan zijn er vaak veel aanvragen voor een bezichtiging. Hier kan Live Video via Facebook, echt toegevoegde waarde bieden.

Voordelen verkopers

 • Geïnteresseerden kopers krijgen direct een goed beeld van het huis en kunnen daarna beslissen om alsnog een echte bezichtiging aan te vragen. Je houdt dus alleen mensen over die echt interesse hebben.
 • Geïnteresseerden kopers hoeven voor de eerste bezichtiging “de deur” niet uit.
 • Potentiële kopers kunnen direct vragen stellen aan de makelaar en/of aan de eigenaren als die ook bereid zijn om live vragen te beantwoorden.
 • Potentieel enorm bereik van één enkele bezichtiging.
 • Minder “echte” bezichtigingen nodig, waardoor ook minder overlast voor verkoper.
 • De video kan later gebruikt worden om op de site van de makelaar te publiceren, zodat nog meer mensen de bezichtiging kunnen bekijken: 24/7.

Voordelen Puur Makelaars

 • Minder bezichtigingen “fysiek” afhandelen.
 • Groter online bereik van specifieke woningen  / meer exposure.
 • Potentiële “nieuwe” betaalde dienst voor verkooppakket: de live online bezichtiging.
 • Bevestigen beeld innovatieve makelaar.

Promotie van je uitzending

Uiteraard hebben we toestemming gevraagd aan de eigenaar van de woning. Deze was direct enthousiast en heeft de woning perfect opgeruimd. Een aantal dagen voor de uitzending hebben we op alle sociale media kanalen de live uitzending aangekondigd. Er waren ook een aantal mensen die al eerder interesse hadden getoond in de woning. Deze mensen hebben we via e-mail en telefoon persoonlijk op de hoogte gebracht van de live bezichtiging.

Promotie facebook live video

1-2-3 live

Afgelopen woensdag was het zover. Samen met makelaar Rutger heb ik een draaiboekje gemaakt om te bepalen hoe hij door het huis zou lopen. Omdat Rutger al diverse bezichtigingen achter de rug had, wist hij alles van de woning.

Om een stabiel beeld te krijgen hebben we een zogenaamde gimbal gebruikt. Dit is een soort gyroscoop die de telefoon stabiel houdt. Tijdens ons proefrondje met de gimbal zagen we direct dat we de ruimtes op “afstand” moesten laten zien. De lens van de telefoon lijkt namelijk alles kleiner te maken. Door deze afwijking zou er een vertekend beeld kunnen ontstaan.

Gimbal voor Facebook Live Video

Hierna zijn we live gegaan. In ongeveer 10 minuten heeft Rutger de woning laten zien. Vlak voor het einde viel de gimbal uit en werd de uitzending verbroken. De informatie die Rutger in dat laatste deel heeft gegeven (over het biedingsproces) heb ik achteraf als reactie toegevoegd aan de video.

Live video

Statistieken facebook live video

Tijdens de uitzending hadden we op het piekmoment 16 kijkers. Op zich niet veel, maar voor de pilot prima. Het gaat trouwens niet om grote aantallen, maar om de relevantie van de kijkers. Als een live bezichtiging potentiële bieders oplevert of aanvragen voor echte bezichtigingen genereert, dan is het doel bereikt. Uiteindelijk zullen we hier KPI’s voor gaan opstellen.

Facebook genereert trouwens hele interessante statistieken:

Sstatistieken Facebook Live Video

Na een aantal dagen is de video al 1.134 bekeken door 1.011 unieke kijkers! Het bericht zelf heeft 2.307 mensen bereikt en er zijn 52 interacties op geweest.

Statistieken Facebook Live Video - Bericht

Je kunt trouwens precies zien op welk moment mensen afhaken in de video. Heb je meerdere video’s gemaakt, dan kan je proberen trends te ontdekken. Met als doel: steeds betere video’s maken.

Statistieken Facebook Live Video

Tips Facebook Live Video (voor makelaars)

 • Bepaal een exact tijdstip en communicereer dat duidelijk. Tussen 12:00 en 13:00 was in onze pilot te vaag.
 • Promoot je uitzending vooraf zo goed mogelijk. Zorg ook dat je collega’s op de hoogte zijn, zodat zij het ook door kunnen geven aan mensen die interesse hebben.
 • Indien mogelijk: telefoon met de WiFi van de woning verbinden voor een stabiele internetverbinding.
 • Maak vooraf een draaiboekje.
 • Zet vooraf het licht aan in donkere ruimtes.
 • Is een ruimte heel licht door b.v. invallend zonlicht. Let daar dan op als je de ruimte ingaat. Zorg zo snel mogelijk dat de zon achter je komt te staan.
 • Doe een generale repetitie: loop door de woning met je camera aan en kijk kritisch hoe alles er uitziet. Pas – indien nodig – je draaiboek aan.
 • Schrijf een goede titel  voor de video, zodat iedereen begrijpt wat hij / zij kan verwachten. De originele titel van de video kan je achteraf niet wijzigen. Denk hier dus goed over na.
 • Stel jezelf aan het begin van de uitzending aan de kijkers voor terwijl je ook zelf in beeld bent. Dat maakt het persoonlijker.
 • Als iemand een vraag stelt, herhaal dan de vraag door deze op te lezen en geef dan je antwoord. Hierdoor is het voor iedereen duidelijk. Vooral als men het later terugkijkt.
 • Hou goed de reacties in de gaten (dat moet sowieso altijd). Wij moesten direct een Jihad-promotieberichtje verwijderen.
 • Kijk achteraf het filmpje terug en vraag om een eerlijke reactie aan je omgeving (en aan de kijkers). In ons geval liepen we iets te langzaam. Volgende keer dus iets meer tempo.
 • Onderzoek continu wat het juiste moment is om uit te zenden. Handig om b.v. uit te zenden tussen de middag zodat mensen tijdens lunch op werk, kunnen kijken en/of ’s avonds na het eten (wel filmen als het nog licht is).
 • Test met een groothoeklensje voor de telefoon, waardoor meer zichtbaar wordt. Beeld mag daarbij niet te veel gaan vertekenen. Ook mag het niet ten koste gaan van de kwaliteit.
 • Onze gimbal stopte halverwege terwijl deze volledig was opgeladen. Test dit dus goed. Wij overwegen om een professioneler apparaat aan te schaffen.

Hoe nu verder?

Onze eerste pilot smaakt naar meer. We hebben veel goede reacties gehad en het totale bereik van de uitzending / bericht laat de potentie zien van live bezichtigingen via Facebook. Het aantal kijkers tijdens de eerste uitzending was niet groot, maar dat aantal zullen we voor andere woningen zeker kunnen verhogen. Bijvoorbeeld door de uitzending vooraf nog beter te promoten (organisch en betaald) en door een exact tijdstip te communiceren.

De komende periode zullen we KPI’s gaan bepalen, diverse bezichtigingen live uitzenden en de resultaten grondig evalueren. Zijn die resultaten positief, dan zal Puur Makelaars de live bezichtigingen standaard in haar dienstenpakket opnemen.

2 antwoorden
 1. Roos
  Roos zegt:

  Kun je tijdens de live uitzending zien wie er allemaal meekijken? En kun je ook, na de live uitzending, zien welk profiel er specifiek aan het kijken is? Dat is wel praktisch om mensen direct te benaderen.

  Beantwoorden
  • Rogier Mostert - Webmonnik.nl
   Rogier Mostert - Webmonnik.nl zegt:

   Hi Roos. Dank voor je vraag. Je kunt alleen het aantal viewers zien. Tijdens de uitzending en ook achteraf. Daarnaast kan je achteraf in de statistieken ook heel veel mooie informatie zien. Het is alleen niet herleidbaar naar individuele profielen.

   Groet, Rogier

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *